Så förhindrar du att information från ditt företag läcker ut

By mars 20, 2017 april 12th, 2017 Säkerhet
Microsoft

Så förhindrar du information att läcka ut

Idag läser jag i GP en artikel om tre Göteborgskvinnor som sa upp sig och startade eget, men samtidigt stal värdefull information från databaser hos sin tidigare arbetsgivare. Sensmoralen i artikeln för dig som företagare är naturligtvis att du aldrig kan vara nog försiktig. Stöld av digitalt lagrade affärshemligheter är tyvärr ganska vanligt och självklart finns ett stort mörkertal. Om det kan man till och med läsa mellan raderna om i nämnd GP-artikel, när uppdagandet av stölden kom av en ren slump.
Ordet IT-säkerhet (eller Cyber Security) är nästan lika gammalt som ordet IT. Ändå finns det företag än idag som inte tar informationssäkerheten på allvar. Du låser fast din gamla cykel när du går in och handlar, men missar att skydda affärskritisk data värt mångdubbelt mer. Informationen kan sedan användas i konkurrerande syfte, eller i till och med direkta hot-situationer. Och stölderna kan komma från både externt och internt håll.

Lösningen finns i Microsoft Office 365

Men med hjälp av funktioner i Microsoft Office 365 och Sharepoint (som mest är känt för funktioner att effektivisera din datahantering) kan du som administratör styra läs – och skrivrättigheter till företagets alla filer och dokument, och effektivt förhindra dokument att hamna i orätta händer.

Du kan även sätta rättigheterna efter att de mailas iväg, eller kopierats ut från din miljö, som i det ögonblick de sätts gör filerna oläsbara. I de fall någon slutat på företaget som haft tillgång till företagets data så går det alltså i efterhand att förhindra att de blir läsbara. Detta enbart genom att ändra rättigheterna, så de som slutat inte längre har rätt att läsa dem. Denna funktion är också användbar om du råkat maila information till fel person. Med ett några knapptryck kan du förhindra att informationen går att läsa av någon annan än de du bestämt.

Det som GP´s artikel förtäljer är inte bara förkastligt för företaget, utan även en tragedi för de tre kvinnorna och deras familjer. Det finns alltid vägar runt för en kreativ tjuv, men det som hänt här i just detta fall hade enkelt gått att avstyra med en vanlig installation av Microsoft Office 365.

PS. De dömda kvinnorna i artikeln överklagar domen och menar att de är oskyldiga.

 

Mer information

Kontakta någon av oss på Kon-IT om du vill veta mer. Tel 0520-141 50, eller läs mer om vår utbildning i Microsoft Office 365 (a.k.a. Upplevelserummet)

http://kon-it.se/upplevelserummet

Thomas Fälldin, Key Account